In English

En français

Говорот
на Судбината

Барате одговор на некое прашање? Треба нешто да одлучите а немате со кого да се посоветувате?
 
Кликнете на Книгата...

Останати теми:

Мое гледање на Астрологијата

Астролошките сајтови


Никој не избегал

Школо за новата реалност

Среќата го менува знакот

Седум фази

Плутон во Водолија

Господарот во матни води

Одиме на Марс

Кој сее ветер

Да сум јас некој

QUO VADIS MACEDONIA?

Никој не е совршен

Кај се тие времиња?

Сакам да се дружам само со убави луѓе

Лопови, Овци, Научници и Мистици

Црешовиот цвет

Кога ќе се сретнат Среќата и Фантазијата

Тест за пријателство

Сакај ме повеќе од се на светот

Денот на Свети Валентин

Победа на животот над смртта

Зошто славиме на 14-ти јануари

Чудни се патиштата Господови

Вашиот маж е вашето огледало

Зошто нашите желби не се исполнуваат?

Катарза на стравот од смртта

Што не спречува да бидеме среќни?

Зошто жените сакаат да личат на Џокер?

Убиство со збор

Кога бракот не е консумиран

Ретроградниот Меркур наш слуга

Кај што денот ја љуби ноќта

Кога ќе го преспиеш животот

Нејзиното Височество, Госпожа Карма

Те снаоѓа тоа...

Лоши работи, добри луѓе

Другата страна на надежта

Зошто е болно човештвото?

Дали најде радост

Пет чувари на бракот

Љуби, љуби, ама глава не губи

Во музиката е лекот

Ретроградниот Меркур работи за нас

Супер Цветна Крвава Месечина

Очи во очи со Кармата

Ниедна тајна не останала вечно скриена

Јупитер во Риби

Кога ќе се појавиш љубов моја?

Знаете ли кое е најдоброто патување?

Дај му го на другиот

Соковите на љубовта

Дали браковите склучени во недела се потрајни?

Објавено на 29.11.2020 во 09:17

Дали браковите склучени во недела се потрајни?
 

Не знам дали некаде во светот се прави статистика за тоа колку бракови, од тие што се разведуваат, се склучени во недела, а колку во другите денови? Но, знам дека луѓето порано ја знаеле суштината на животот. Па, свадбите обично ги правеле во недела.

„Ех“, ќе речете „Секако во недела, бидејќи само тој ден им бил слободен и тогаш оделе во црква. А, браковите се склучувале во црква.“ Се сложувам, има вистина и во ова убедување. Но, дали е тоа комплетната вистина?

Зошто го велам ова?

Бидејќи знам дека луѓето порано биле во поблизок контакт со природата и живееле според нејзините закони. А, биле и во поблизок контакт со знаењата на старите народи кои, со текот на времето, полека се загубиле, се измениле прераскажувајќи се од уста до уста. Некои знаења се претопиле во други, некои се искривоколчиле до непрепознатливост, исто како што се менува обликот и бојата на алиштата кои долго ги носиме и постојано ги переме.

Астрологијата како најстара наука, од која произлегле сите други, утврдила дека со секој ден во неделата владее по една од планетите во Сончевиот Систем.

Така, со понеделникот владее Месечината. И има смисла. Месечината е во постојана промена, а понеделникот е ден кога треба да го смениме нашиот внатрешен ритам, и од одмор и опуштеност, треба да го фатиме замаецот и да се впрегнеме во работа. Ама тоа на почетокот не оди лесно, па си фаќаме кривини. Сте се прашале ли зошто понеделник на француски се вика Lundi, а на италијански Lunedi? Секако според името на Месечината на латински, Luna. Гледате ли колку биле умни старите народи? Ја знаеле врската меѓу сите работи.

Со вторникот владее агресивниот и воинствен Марс. Затоа вторниците се најактивни денови кога имаме најмногу енергија за работа, за борба, кога сме најиздржливи, но и најагресивни. Французите го викаат вторник Mardi, италијаните Martedi. А, тоа произлегува од латинското име за Марс, Mars.

Средата (mercoledi-италијански, mercredi-француски) го добила името според Меркур (Мercurius-латински). А, брзиот и разлетан Меркур е гласникот на Боговите. Затоа, среда е ден за комуникации, трговија, патувања. Дали некогаш сте се запрашале зошто многу трговски фирми во светот во своето име го содржат токму зборот Меркур? Како на пример: Меркур-трејд, Tрговска куќа Меркур, Меркур увоз-извоз.

Кај нас постои верување дека ако ја отвориш новата продавница, фирма, дуќанче во среда, значи ќе биде успешно. Па, дури во последно време и свадбите се прават во среда за среќно да им е на младенците. Но, луѓето заборавиле што значи тоа, па според логиката или звучноста на зборот, ја поврзуваат среда со среќен ден. Астролошки среда е среќен ден, ама само ако станува збор за отворање на трговска фирма, за учење, патувања и ако бракот е склучен заради трговија.

Четврток е ден на Јупитер, планета на среќата и благосостојбата. Но, и на претерувањата. Значи, одличен ден за свадба. Латинското име за Јупитер е Iovis. А, французите го викаат четврток-Jeudi, додека италијаните giovedi.

Со петок владее Венера (Venus-латински), планетата на љубовта, земните задоволства и сексот. И добро, крај на работната недела е, па секој си планира најдобро да го помине викендот. Кој ќе се забавува, кој ќе оди на вечера, кој ќе пие. Некој ќе води љубов. А, младите се во едно. За французите петок е Vendredi, а за италијаните - Venerdi.

Со сабота владее ригидниот и строг Сатурн (Saturnus-латински), кој во астрологијата се смета за симбол на душата заробена во материјата. Порано се сметал како Бог на смртта, бидејќи, со цел да го победи пророштвото кое велело дека ќе биде свргнат од престолот од својот син, Сатурн ги јадел своите деца. Можеби тоа е причината, што во некои религии, токму саботата е ден кога ништо не се работи. А, замислете, во последниве триесеттина години, е модерно или попрактично, свадбите да се прават токму во сабота навечер. На денот на смртта. А, ако денот од утрото се познава, тогаш каков очекувате дека ќе биде еден брак, ако тој почнал на денот на смртта?

И конечно, неделата е ден со кој владее Сонцето (Sol-латински). Недела на англиски се вика Sunday-ден на Сонцето, на италијански-domenica, на француски-dimanche. Сонцето, пак е таткото, центарот на системот во кој сите живееме и околу кого се вртат останатите планети. Уште повеќе што, според Библијата, Господ шест дена работел, а седмиот одморал и токму седмиот ден, недела, ја наменил за одмор, за свртување кон себеси, за славење на животот. А, што е поголемо славење на животот од соединувањето на две души и тела во една заедница?

Кој е заклучокот?

Ако добро ме следите, според мене, најдобар ден за свадба е недела. А, потоа четврток и петок. Иако квалитетот на еден брак зависи од многу фактори, пред се од карактерите на сопружниците, нивната зрелост, решеноста да ги прошират своите сфаќања за да го прифатат другиот, финансиската состојба и слично. Сепак, кога една работа се раѓа, добро е за почеток да се роди во енергија која ќе го поддржува нејзиниот растеж.

И на крајот ќе повторам. Јас не знам дали некаде во светот се прави статистика за тоа колку бракови, од тие што се разведуваат, се склучени во недела. Но, знам дека луѓето порано ја знаеле суштината на животот. А, последната информација што јас ја имам е дека матичната служба во нашата држава не работи во недела, бидејќи луѓето не се заинтересирани да стапат во брак тој ден.

Исправете ме ако нешто се сменило.

Виолета С. Марсол

 

 
 
Регистрирано во Македонска Авторска Агенција
под реден број 970 Скопје
 
Ниту еден дел од овој текст не смее да биде препечатуван, копиран или објавуван во било која форма или на било кој начин во електронските или печатените медиуми, без писмена согласност од авторот.
Недозволеното репродуцирање се казнува со закон.
 

Изгледот на страницата одговара за Девиците. За да изберете друг изглед на страницата, кликнете во табелата што се наоѓа погоре.


Дознајте дали сте типичен претставник на вашиот знак.
Направете го овој тест.


Вашата Натална Карта на Астроскопиа ќе ви помогне

радикално да го подобрите вашиот животВашата Натална Карта на Астроскопиа ќе ви открие кој е вашиот идеален партнер, како се однесувате во љубовта и сексот, зошто секогаш привлекувате одреден тип на личности и како можете да го подобрите својот љубовен живот.


Наталната карта ми помогна да си одговорам на некои дилеми и ми даде смерница за понатаму. 

Данче К., Скопје


Зачленете се тука за да можеме да ве информираме секогаш кога ќе имаме нешто ново.


Општи прашања и коментари за Астрологот. (Доколку имате лични прашања, одете на страницата Совети.)


© 2005-2023
Виолета Марсол
Сите права се задржани

Насловна страна | Знаците и... | АстроПортети | Натална Карта | Детски Хороскоп | Љубовен Хороскоп | Бизнис Хороскоп | АстроСовети

Насловна страна Знаците и... АстроПортети Натална Карта Детски Хороскоп Љубовен Хороскоп Бизнис Хороскоп АстроСовети Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица (тековен стил) Вага Шкорпија Стрелец Јарец Водолија Риби