In English

En français

Говорот
на Судбината

Барате одговор на некое прашање? Треба нешто да одлучите а немате со кого да се посоветувате?
 
Кликнете на Книгата...

Останати теми:

Мое гледање на Астрологијата

Астролошките сајтови


Ретрограден Марс во Овен

Најголемата слабост на секој знак

Бони и Клајд

Несудената Фрида Кало

Јуни 2020 - Месец на две Еклипси

Сите бои на Виножитото

Љубов, Ах Љубов

Човекот наречен Надеж

Сатурн во Водолија

Ретрограден Меркур во Риби

Француски бакнеж

Годишен хороскоп за 2020 година

Ни претстои неочекувано среќен период

Во што се крие благословот

Ретрограден Меркур во Шкорпија

Што ќе ни донесат ѕвездите во октомври 2019?

Венера во Вага - Време за Љубов

Млада Црна Месечина на 30 август 2019

Немаш ни благодарам

Ќе ја сретнеш својата судбина

Ни на Небо, ни на Земја

Затемнување на Месечината на 16 јули 2019

Не ја мати водата

Ретрограден Меркур во Лав И Рак

Талентот е Божји дар

Вера, Надеж и Љубов

Сиротата мала богаташка

Ѕвезденото небо над светот во јуни 2019

Двете Марии

Скршеното огледалце

Министерот со шешир и темни очила за сонце

Ѕвезденото небо над светот во мај 2019

Љубовта е во воздухот

Нека го фрли првиот камен...

Сатурн коњукција Плутон

Ќерката на офицерот со ружи

Ретроградни планети - што ќе ни донесат?

Ѕвезденото небо над светот во април 2019

Кралот на Троседот

Оној што спасил живот

Ветената Земја

Ретрограден Меркур во Риби

Имаш лице какво што заслужуваш

Ѕвезденото небо над светот во декември

Женски Болести

Јами Мами од Мајами

Јупитер во Стрелец

Ѕвезденото небо над светот во ноември

Ако сте родени меѓу два хороскопски знака

Цветна, Сина Месечина на небото на 18-ти мај

Објавено на 15.05.2019 во 06:59

Цветна, Сина Месечина на небото на 18-ти мај
 

Драги пријатели, пред да бидете бомбардирани и дезинформирани со текстови за Полната Месечина која ќе се случи на 18 мај 2019, би требало да знаете за што навистина станува збор.

Што претставува Сината Месечина?

Сината Месечина е израз кој се смета дека настанал како печатна грешка во 1946 година при печатењето на часописот Sky and Telescope. За разлика од Крвавата Месечина чие име укажува на нејзината боја, изразот Сина Месечина не значи дека таа ќе се обои сино. Туку значи дека за разлика од класичната Полна Месечина која се појавува еднаш месечно (поточно на 28 дена), во одреден временски период ќе се појави уште една Полна Месечина.

Изразот „одреден временски период“ се користи затоа што постојат два вида на Сина Месечина: месечна и сезонска. Месечната Сина Месечина е наречена втората Полна Месечина која ќе се појави во истиот календарски месец. Додека сезонската Сина Месечина е третата Полна Месечина која се појавува во истото годишно време. Во принцип, секое годишно време (пролет, лето, есен, зима), нормално, има по три Полни Месечини. А, во овој случај се појавува и четврта. Па, третата се смета како Месечина со аномалија.

Што значи Цветна Сина Месечина и кога се појавува?

Секоја прва Полна Месечина во месецот има посебно име во зависност од календарскиот месец во кој се појавува. Имињата се дадени од Индијанците, но се прифатени и од астрономите. Така, првата Полна Месечина во јануари се вика Волчја Месечина (wolf moon). Првата Полна Месечина во февруари се вика Снежна или гладна Месечина (snow moon or hunger moon). Првата Полна Месечина во март се вика Црвлива Месечина (worm moon).

Првата Полна Месечина во април се вика Розова Месечина (pink moon), во мај се вика Цветна Месечина (flower moon), во јуни се вика Јагодова Месечина (strawberry), во јули се вика Еленова Месечина (buck moon), во август Есетрина (esetra moon), во септември Пченкина (corn moon), во октомври Ловџиска (hunter moon), во ноември Дабарска (beaver moon), декември Студена (cold moon).

Полната Месечина која ќе се појави на 18-ти мај 2019 година ќе биде специфична затоа што ќе биде сезонска Сина Месечина. А, бидејќи ќе се случи во мај тоа ја прави уште поспецифична и таа го носи името Цветна (flower moon).

Цветната Сина Месечина ќе можете да ја видите во 23 часот и 11 минути. Тогаш ќе биде најголема, поради тоа што ќе се наоѓа на 180 степени во однос на Сонцето.

 

 
 
Регистрирано во Македонска Авторска Агенција
под реден број 970 Скопје
 
Ниту еден дел од овој текст не смее да биде препечатуван, копиран или објавуван во било која форма или на било кој начин во електронските или печатените медиуми, без писмена согласност од авторот.
Недозволеното репродуцирање се казнува со закон.
 

Изгледот на страницата одговара за Девиците. За да изберете друг изглед на страницата, кликнете во табелата што се наоѓа погоре.


Дознајте дали сте типичен претставник на вашиот знак.
Направете го овој тест.


Вашата Натална Карта на Астроскопиа ќе ви помогне

радикално да го подобрите вашиот животВашата Натална Карта на Астроскопиа ќе ви открие каков е вашиот однос со родителите и зошто, но истовремено ќе ви покаже како да ги подобрите односите со блиските и околината.


Околу една и пол година пред да дојдам кај Вас ми се случи нешто страшно. Настанот го пребродив, но постојано ме вознемируваа прашањата “Господе што сум ти згрешила за да поминам низ такво нешто? Со што го заслужив ова, кога отсекогаш имав посебен однос спрема религијата?” Откако дојдов кај Вас добив вистинскиот одговор на сите овие прашања. Иако јас воопшто не Ви спомнав за овој настан, бев фрапирана кога меѓу првите работи од нашиот разговор ми го спомнавте. Преку наталната карта, а особено преку книгите кои ми ги посочивте да ги прочитам, успеав да добијам одговор на сите прашања. Повторно почнав да си го сакам животот, заедно со сите добри и лоши случувања во него, кои оставам да ме водат по патот на духовниот развој. Ви благодарам. 

С. М., Скопје


Зачленете се тука за да можеме да ве информираме секогаш кога ќе имаме нешто ново.


Општи прашања и коментари за Астрологот. (Доколку имате лични прашања, одете на страницата Совети.)


© 2005-2020
Виолета Марсол
Сите права се задржани

Насловна страна | Знаците и... | АстроПортети | Натална Карта | Детски Хороскоп | Љубовен Хороскоп | Бизнис Хороскоп | АстроСовети

Насловна страна Знаците и... АстроПортети Натална Карта Детски Хороскоп Љубовен Хороскоп Бизнис Хороскоп АстроСовети Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица (тековен стил) Вага Шкорпија Стрелец Јарец Водолија Риби